Er zijn een heleboel hulpmiddelen die het schilderen voor iedereen wat makkelijker en beter maakt. Of je nu schildert met acryl- of olieverf, de hulpmiddelen die wij aanbieden kunnen voor verschillende schilderstechnieken worden gebruikt.
Onder hulpmiddelen verstaan we onder andere mediums, vernissen, primers etc. Alle hulpmiddelen zijn afgestemd op specifieke werkzaamheden en technieken. Ze zorgen voor een goede technische opbouw, aanpassen en afwerken van je kunstwerk.
Hieronder kun je een lijstje terug vinden met de producten die wij aanbieden in onze winkel en die wij verstaan onder hulpmiddelen voor het schilderen.
Wat is medium en waar wordt het voor gebruikt?
Medium is in principe een mengsel van oplosmiddel en bindmiddel. In het algemeen gebruik je medium om de verf soepel te houden of soepeler (dunner, vloeibaarder) te maken zonder dat de eigenschappen van de verf (droogtijd, glansgraad) veranderen. Als je verf verdunt met alleen een oplosmiddel (water, terpentijn, terpentine) dan maak je de verf schraal. Ook de droogtijd en glansgraad van de verf zullen veranderen. Het is daarom verstandig om bij het verdunnen van de verf ook bindmiddel, samen met het oplosmiddel, te gebruiken. Medium is altijd een mengsel van bindmiddel en oplosmiddel. Dit is een zodanige verhouding dat de eigenschappen van de verf zo min mogelijk beïnvloed worden. Voor het aanlengen van verf is het dus sterk aan te raden een medium te gebruiken. Eventueel kan je het medium nog iets verdunnen met wat extra oplosmiddel, of juist iets sterker maken door wat extra bindmiddel toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld lijnolie, Arabische gom, acrylbinder zijn. Als je verf met alleen binder (olie-/acrylbinder) verdund, beïnvloed je ook de eigenschappen van de verf. De verf wordt dan vetter of minder soepel.
Waarom zijn er zo veel verschillende mediums voor dezelfde verf?
Dat komt omdat mediums niet alleen gebruikt kunnen worden om de verf te verdunnen, maar ook om bewust de eigenschappen van verf te beïnvloeden. Aan mediums kan een matteringsmiddel worden toegevoegd zodat de verf matter wordt. Je hebt speciale gelmediums om acrylverf in hele dikke reliëfs te kunnen opzetten. Er zijn speciale glaceermediums voor olieverf en ook voor acrylverf om de verf gemakkelijk in hele dunne lagen te kunnen schilderen, zonder dat de penseelstreek zichtbaar blijft. Sneldrogende en traagdrogende mediums beïnvloeden de droogtijd van de verf. Sommige olieverfmediums bevatten een klein percentage hars om de verflaag te versterken.
Wat is het verschil tussen terpentijn en terpentine?
Terpentijn en terpentine zijn beide oplosmiddelen voor olie en hars. De vloeistof waar terpentijn van wordt gemaakt wordt gewonnen uit pijnbomen door droge destillatie van naaldhout. Terpentijn is dus een echt natuurproduct. De bekende harsachtige geur, die door menigeen erg wordt gewaardeerd, is schadelijker groter dan die van terpentine. Ook de werking (het vetoplossende vermogen) is sterker. Terpentine is een destillaat van aardolie, vrij zuiver en 100% vluchtig. Omdat de schadelijkheid minder is dan die van terpentijn en de prijs bovendien gunstiger, is het raadzaam terpentine te gebruiken om gereedschappen te reinigen.
Retoucheervernis dient om tijdens of na het maken van een schilderij, eventuele matte, ingeschoten plekken weer op de juiste glansgraad te brengen. Tijdens het schilderen kunnen “ingeschoten” plekken ontstaan: de verf slaat mat weg, de intensiteit van de kleur neemt af. Dit is niet te vermijden en wordt veroorzaakt door een combinatie van de gebruikte kleur, het soort en de hoeveelheid verdunningsmiddel. Ook de absorptie van de ondergrond speelt hier in mee. De hoeveelheid olie in de verf kan per kleur verschillen. Hoeveel verdunningsmiddel er wordt toegevoegd eveneens. Als verf relatief weinig olie bevat waarvan een deel door de ondergrond wordt geabsorbeerd, kan de kleur inschieten. Om nu het schilderij op kleurharmonie te beoordelen is moeilijk, en dus het nemen van de juiste beslissingen over hoe verder geschilderd moet worden. Door de ingeschoten plekken (als ze goed handdroog zijn) zeer dun te behandelen met retoucheervernis komen glans en kleur weer terug. Als de ingeschoten plekken erg absorberend zijn kan het nodig zijn de handeling (na tussentijdse droging) te herhalen voordat glans en kleur weer op peil zijn. De vernis droogt in enkele uren en laat een poreuze film achter die geschikt is voor hechting van een eventuele volgende verflaag. Het is van groot belang de retoucheervernis zeer spaarzaam op te brengen omdat de nog niet volledig droge verf kan oplossen in het oplosmiddel van de vernis. Bij voorkeur opbrengen met een spuitbus. Voor deze toepassing wordt retoucheervernis ook wel ophaal- of uithaalvernis genoemd.
Hoe lang moet een schilderij drogen voordat een (slot)vernis kan worden aangebracht?
Het geheel doordrogen van de olieverf op een olieverfschilderij duurt ongeveer een half jaar (bij hele dunne schilderingen) tot één jaar en bij erg dikke lagen zelfs meerdere jaren. Pas daarna mag een slotvernis worden aangebracht. Afhankelijk van de laagdikte en het type pigment is de verffilm handdroog in ongeveer één tot zes weken. Dan mag nog geen enkele vernis worden aangebracht ! Indien gewenst mag een na 1-6 maanden een retoucheer- of tussenvernis worden aangebracht, als de verf iets verder is doorgedroogd. De verf is dan nog niet helemaal doorgedroogd, maar voldoende voor het aanbrengen van de tussenvernis Het is niet noodzakelijk een tussenvernis aan te brengen. Een tussenvernis geeft geen extra bescherming, maar dient alleen om een (gedeeltelijk) ingeschoten schilderij een egale glans te geven in de periode voordat de verflaag door- en door droog is.