De Julianabrug viel 3 augustus 2015 op hun winkel. Nu ze terug zijn, willen Marcel van Rijn en Eric van Rijswijk die affaire snel afsluiten.
Wat nu? Deze gedachte bekroop ondernemers Marcel van Rijn (59) en Eric van Rijswijk (52) al enkele uren nadat het brugdek van de Julianabrug en twee kranen op hun kunstartikelenwinkel en lijstenmakerij Barend van Zwieten aan de Hooftstraat was gevallen. Die dag, 3 augustus 2015, zullen ze nooit vergeten. Van Rijn: Je denkt: dit is niet echt.” Maar snel pikten ze de draad op, verkasten voor enkele maanden naar kunstencentrum Parkvilla en eind 2015 naar een huurpand aan de Euromarkt. Deze week heropenen ze in een gloednieuw pand op de plek waar de veelbesproken brug viel. ,,Onze bekende buurtjes, de bootjes die voorbij komen; deze plek voelt direct weer als thuis”, verzekert Van Rijswijk.
Even was Alphen wereldnieuws, die 3de augustus 2015. Bij het inhijsen van het brugdek – dat hing tussen kranen die op pontons op de Oude Rijn stonden – ging het gruwelijk mis. Op alle journaals was te zien hoe het 170 ton zware dek in de Hooftstraat neerpletterde. Wonder boven wonder vielen er geen doden.
Van Rijn (hurkend) en Van Rijswijk in hun nieuwe pand. © Martin Sharrott Fotografie
Ook Van Rijn en Van Rijswijk ontsprongen de dans. Hun zaak is op maandag dicht, maar ze waren er omdat een KPN-monteur een kapotte telefoonlijn kwam repareren. Van Rijn: ,,We hebben niet steeds op die werklui op de pontons gelet. Je gaat ervan uit dat die gasten weten wat ze doen, dat ze geen enorme risico’s nemen. Achteraf was dat naïef.”
Wij horen toch gewoon hier
Eric van Rijswijk
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam met een uiterst kritisch rapport. De hijsklus was amateuristisch aangepakt, de gemeente had zijn toezichthoudende taak verzuimd. Van Rijswijk: ,,Mijn zwager was er die maandag bij, hij heeft zelf een kraanbedrijf gehad. Hij was er amper een kwartier en had al door dat het mis zou gaan. Rennen!, riep hij tegen ons.”
Er is die dag gegokt met mensenlevens, vinden Van Rijn en Van Rijswijk nog steeds. Hoe ze rennend door stofwolken (van de klap) werden ingehaald, hoe hun pand kraakte onder de vallende brug, de enorme ravage in de Hooftstraat die daar nog maanden bleef liggen, het blijft een eeuwige herinnering. ,,Dat we er later zoveel met klanten over spraken, was misschien wel therapeutisch. Het was natuurlijk ook een traumatische ervaring’, zegt Van Rijn nu.
Schuld
Ze zijn geen types die anderen graag de schuld geven. Van Rijn: ,,De mensen die de brug hesen, deden dit natuurlijk niet expres. Maar het blijft vreemd dat zo’n kraanbedrijf als Peinemann nooit contact met ons heeft gezocht. Maar wel goede sier maken als sponsor van profvoetbalclub Sparta. Dat steekt.”
De meeste schade kregen ze via hun verzekeraar vergoed. Maar voor verhuiskosten, extra huurkosten en juridische bijstand hebben ze de gemeente Alphen en de betrokken bedrijven aansprakelijk gesteld. ,,Jammer dat het in dat wereldje zo lang moet duren. Pas als die kwestie is afgehandeld, kunnen we dit echt afsluiten”, vertelt Van Rijswijk.
De twee ondernemers willen nu vooral vooruitkijken. Van Rijswijk: ,,Heerlijk om hier weer te zijn, daar hebben we naartoe geleefd. De sfeer van ons oude historische pand is weg, maar sfeer maak je zelf. Onze trouwe klanten zijn bijna een soort familie. En we verwachten dat veel klanten die ons in Kerk en Zanen leerden kennen nu ook de weg naar de Hooftstraat weten te vinden. Wij horen toch gewoon hier.”
Bron: AD Alphen